top of page

Car

Mechanische product ontwerp

Een project vol uitdagingen. Het maken van car bracht verschillende randvoorwaarden met zich mee. De aandrijving moest met één hand gedaan worden evenals de besturing. Daarnaast werden eisen gesteld wat betreft materiaalgebruik, sterkte, stijfheid, gewicht, afmetingen en duurzaamheid.

bovenkant.png

Aandrijving

De aandrijving mocht maar door één hand handmatig gedaan worden 

Car beschikt over een vliegende hollander mechanisme. welke tussen de benen wordt rondgedraaid

IMG_8503.png

Randvoorwaardes

  • Onder de 4 kg.

  • Niet groter dan 7000x40x400 mm

  • Zo duurzaam mogelijk

  • Ergonomisch gewild

gre.png

Profiel

Voor het frame zijn U-profielen gebruikt. Dit kan hoge spanningen aan bij een relatief laag materiaalgebruik. Hiermee wordt het totaalgewicht beperkt.

 

De voorvork is wel gemaakt van een kokerprofiel met als reden dat hier van veel verschillende kanten spanningen op komen te staan. Een U-profiel is hiervoor minder geschikt.

witte achtergrond.png

Besturing

Ook voor de besturing mocht maar één hand gebruikt worden. Hierom is gekozen voor een makkelijk bedienbaar stuur wat direct verbonden was met het voorwiel.

witte achtergrond.png

Materiaal

Het gehele frame is gemaakt van staal. Hierdoor kan dit als geheel terecht bij één afvalstroom. Door het eenmalig gebruik is bewust gekozen geen RVS te gebruiken. Roest in dit geval na gebruik juist bij aan de esthetische waarde.

cacsa.png

Bevesting

Het frame is aan elkaar gelast zodat het geheel van staal is. De overige onderdelen zijn door middel van lassen of bout-moerverbindingen aan elkaar bevestigd. Het frame en de overige onderdelen worden doormiddel van schuifmethodes met elkaar bevestigd. Hierdoor blijven de afmetingen bij het meten voor de start binnen de randvoorwaarden.

ijihiio.png
  • Black LinkedIn Icon
  • facebook
  • instagram
bottom of page